SNEGLE

Placér cursor på billederne for tekst, og klik på miniaturebillederne for at se fuld størrelse

Læs artiklen: Seven species of land­snails (Gastropoda) new to the Faroe Islands

SORT SKOVSNEGL Arion ater

Arion ater Arion ater Arion ater


PLETTET VOLDSNEGL Cornu aspersum

Cornu aspersum

Cornu aspersum Cornu aspersum Cornu aspersum

11.05.2021 fandt en gartner denne voldsnegl i et drivhus. Dette er femte registrering af voldsnegl på Færøerne.

Cornu aspersum Cornu aspersum

Denne fantastisk flotte Cornu aspersum fik vi ind ad døren 13. maj 2014. Dette er første registrerede fund for Cornu aspersum på Færøerne.


KRATSNEGL Arianta arbustorum (Linné 1758)

Arianta arbustorum (Linné 1758) Arianta arbustorum (Linné 1758)

Man ved om et enkelt fund i Tórshavn i 1869. Næste fund er fra 2004, hvor den blev fundet flere steder. I 2016 yngler den mange steder på Færøerne.

Gammel, men stadig interessant note om Arianta arbustorum


HAVESNEGL Cepaea hortensis
05.10.2010 fandt Hans Eli Sivertsen denne Cepaea hortensis (Müller 1774) på Argir. Denne art er nu fundet flere gange på Færøerne; men det er første gang, at den helt gule variant er fundet. Cepaea hortensis

LUNDSNEGL Cepaea nemoralis

Cepaea nemoralis

Cepaea nemoralis, fundet i haven hos Ada í Líð, Brekkugøta 9, Tórshavn 14.06.2016. Dette er første gang, at arten er registreret i Tórshavn.

LUNDSNEGL Cepaea nemoralis
Cepaea nemoralis Cepaea nemoralis

Denne fotograferede  Cepaea nemoralis (L. 1758) blev fundet af Agnethe Jacobsen den  24. aug. 2010 under en sten ved siden af huset til Jákup á Skarði på Nólsoy. Det er kun anden gang, at jeg har set Cepaea nemoralis på Færøerne.

Cepaea nemoralis

LUNDSNEGL Cepaea nemoralis
Cepaea nemoralis Cepaea nemoralis Cepaea nemoralis

Den 23. maj 2009 fandt Karin Fuglø á Husamørk denne Cepaea nemoralis (L. 1758) i bygden Kirkja på Fugloy. Det er første gang, at jeg har set denne art på Færøerne.

Cepaea nemoralis
Cepaea nemoralis nære slægtning Cepaea hortensis (Müller 1774) har jeg set nogle gange, men altid enkeltvis og aldrig ynglende.
På billederne med de 2 snegle, ses den store Cepaea nemoralis ved siden af den fuldvoksne, men betydeligt mindre slægtning Cepaea hortensis.

VINBJERGSNEGL Helix pomatia

Dette fotografi af en vinbjergsnegl tog Sámal Jákup Olsen i Vestmanna 07.09.2007. Helix pomatia er udbredt i hele Centraleuropa og er introduceret i Norge og England. Der har været gjort forsøg med opdræt af denne velsmagende snegl på Færøerne sent i 80'erne.

Helix pomatia

LEOPARDSNEGL Limax maximus

Dræb ikke leopardsneglen!

Læs meget interessant norsk artikel

Leopardsnegl / Limax maximus Leopardsnegl / Limax maximus

Når du indsamler dræbersnegle Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855 i din have, skal du være meget opmærksom på ikke også at indsamle leopardsnegle Limax maximus, for de er med til at holde dræbersneglen i skak.
Nogle leopardsnegle ser ud som den mørke på fotoet, mens andre har brudte striber, så de mere ligner pletter – deraf navnet. En dræbersnegl er altid ensfarvet og har oftest et mørkt hoved.
Leopardsneglen er også en ny snegl for Færøerne. Den blev registeret første gang i 2003 og er nu bl.a. fundet i Klaksvík, Funningsfjørður, Toftir, Eiði, Kirkjubøur, Kollafjørður og Tórshavn.
Nye  norske undersøgelser viser, at leopardsneglen og dræbersneglen ikke trives godt sammen, og det er leopardsneglen, som har overtaget. Den spiser dræbersneglens æg, de små dræbersnegle, samtidig med at de med deres kraftige raspetunge slikker og bider i de voksne dræbersnegle. Dette resulterer i, at dræbersneglene går helt betydeligt tilbage i haven.
Da leopardsneglen kun ødelægger de samme typer planter, som den sorte færøske snegl gør, er den en god sammensvoren at have i haven i kampen mod ærkefjenden dræbersneglen, som er altødelæggende.


DRÆBERSNEGL Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855

Dræbersnegl / Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855 Dræbersnegl / Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855 Dræbersnegl / Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855
Dræbersnegl / Arion vulgaris Moquin-Tandon, 1855 Snegl med æg Snegleæg
Copyright ©Jens-Kjeld Jensen
All Rights Reserved