ÅRETS GANG PÅ NÓLSOY

Placér cursor på billederne for tekst, og klik på miniaturebillederne for at se fuld størrelse
Hare / Lepus timidus

Læs alt om harejagt på Nólsoy

 

Undersøgelsen af lille stormsvale Hydrobates pelagicus forsætter i 2023

Hydrobates pelagicus

Hydrobates pelagicus

Den 24. november 2023 havde den sidste stormsvaleunge forladt de hjemmelavede redekasser. Det bliver meget spændende at følge deres færden de kommende år.

Hydrobates pelagicus

Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus

Oktober/november 2023: En voksen Lille Stormsvale vejer 26 g. i gennemsnit. Den tyngste unge i kolonien på Nólsoy i 2023 vejede 54 g., da forældrene mente, at den nu måtte være i stand til at kunne klare sig selv.
______________________________________________________________
Granskarar

Nólsoy 09.09.2023. Gruppen fra venstre: Jógvan Thomsen, Færøerne, Anne Ausems, Holland, Anna K. Znój, Polen, Rob Thomas, Wales, Zoe Deakin, Wales, Jade Philips, Wales, Jens-kjeld Jensen, Færøerne, Mark Bolton, Scotland og Ben Porter Wales.
To mangler på fotografiet: Sjúrður Hammer, Færøerne og Hannah Hereward, Wales.

I 2023 har Ben Porter fået bevilget støtte til sit PhD project på Nólsoy fra det færøske Forskningsråd i samarbejde med den færøske Miljøstyrelse. I den forbindelse skal han bruge redekasser. Jens-Kjeld Jensen og Jógvan Thomsen har lavet redekasserne, og i den forbindelse har folkene på billedet været på Nólsoy i sommers. Anne Ausems har også et mindre projekt igen med stormsvalerne i kolonien på øen.

Map

Redekasserne har haft stor succes, og kun nogle helt få af de 72 redekasser har ikke været besøgt af stormsvaler i sommeren 2023.

Fem stormsvaler fik en GPS logger sat på halen, og herover ses, hvad en af stormsvalerne gjorde, efter at loggeren var sat på. Først fløj den en mindre tur direkte mod øst, som tog et døgn. Så fløj den hjem igen for at fodre ungen, det tog ca. 10 minutter. Derefter fløj den en tur på 350 km. til Shetland, som tog 2 døgn. Den var dermed på vingerne i 3 døgn.

______________________________________________________________
Undersøgelsen af lille stormsvale Hydrobates pelagicus forsætter i 2022

Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus

Nólsoy 22.08.2022: Den første stormsvaleunge, som blev klækket i en af redekasserne i år, vejede 4,8 g som 2-3 dage gammel. På billederne ses Ben Porter veje ungen.
Læs mere om denne undersøgelse længere nede på siden.
Mini-GPS-sendere sat på stormsvaler - Kringvarp Føroya
______________________________________________________________

Samarbejde mellem den færøske Miljøstyrelse og Universitetet i Cardiff

12. september 2022: Indtil videre er der klækket 6 stormsvale unger i vores redekasser foruden at der er 6 æg, som ikke er klækket endnu. Der er mulighed for, at der kommer æg i flere af de andre redekasser.

Hannah Hereward, Cardiff University. Lauren Evans, Scotland. Ben Porter, Cardiff University, Anna Ausems, Holland & Jens-Kjeld Jensen.

Hannah Hereward, Cardiff University. Lauren Evans, Scotland. Ben Porter, Cardiff University, Anne Ausems, Holland & Jens-Kjeld Jensen.

GPS GPS

Ruten hos fuglen. Direkte 160 km. til Shetlandsøerne, hvor den fiskede første gang. Efter 2 døgn og efter at have fløjet ialt 600 km., var den tilbage i reden for at fodre ungen.

Feltarbejde

Feltarbejde

Stormsvaleunge Stormsvaleunge Stormsvaleunge

Stormsvaleunge
Hver unge bliver vejet i sin egen form, som kun bliver brugt til den. Det er for at undgå enhver form for smitte mellem stormsvalerne i kolonien på Nólsoy.

Videoer

Stormsvalen kommer tilbage til reden og ungen

Forældrene pusler om ungen

Forældrene fodrer ungen

______________________________________________________________
Suðuri í Dølum 16.10.2022

Drunnhvítaungi Drunnhvítaungi

På fotografiet til venstre, som blev taget 12. september, vejede stormsvaleungen 9 gram. På fotografiet til højre, som blev taget i dag - 16. oktober, vejede ungen 41,5 gram.

Drunnhvítaungi

Nólsoy 05.11.2022: Nu er den sidste unge i redekasserne Suðuri í Dølum fløjet fra reden. Den 01. november 2022 vejede ungen 42,3 gram, så vi håber, at den klarer turen til Sydafrika.


Gave fra Ýr Ákadóttir

Jens-Kjeld Jensen & Ýr Ákadóttir Jens-Kjeld Jensen & Ýr Ákadóttir Jens-Kjeld Jensen & Ýr Ákadóttir

Jens-Kjeld Jensen & Ýr Ákadóttir

21.08.2022 fik vi besøg af en af Færøernes bedste kunstnere, søde Ýr, som kom med en så flot gave til os. Maleriet er af en stær og en alk, og som Jens-Kjeld bemærkede, så er dette nok første gang, at han har set et maleri, hvor farvenuancerne i det hvide på alkens bryst tydeligt kunne ses.

Ýr Ákadóttir er velsignet med en stor begavelse, og det er en fornøjelse at se detaljerne i hendes malerier. Vi glæder os til at se hendes fremtidige præstationer.

Malerier hos Ýr Ákadóttir


Dokumentar om Jens-Kjeld i 2 dele.
Optagelserne er fra juni, sendt i Kvf november 2021

Dokumentarsending um Jens-Kjeld

Dokumentarsending um Jens-Kjeld Dokumentarsending um Jens-Kjeld Dokumentarsending um Jens-Kjeld

Første del

Anden del


"Við Tórði á túri" om færøske planter (blandet færøsk og dansk tale)

________________________________________

Fotografier

________________________________________

En spændende have midt i bygden på Nólsoy

Video


Undersøgelse af lille stormsvale Hydrobates pelagicus

Hydrobates pelagicus

Hydrobates pelagicus

Anne Ausems, Alexandra Fink & Ben Porter 04.09.2021

Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus

Som alle børn skal den lille stormsvaleunge også vejes og måles

En gruppe forskere fra Wales, Holland og Tyskland har sammen med Jens-Kjeld Jensen og Jógvan Thomsen siden tidligt i sommeren 2021 været på Nólsoy og undersøgt den lille stormsvale. Der er tale om flere pilotprojekter, bl.a. hvor finder den lille stormsvale sin føde?, bliver den påvirket af lysene ved lakseopdrætsfarmene? og hvordan vil eventuelle planlagte havvindmølleparke påvirke den?

Opdatering 16.09.2021
Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus Hydrobates pelagicus

Ungen var omkring 14 dage gammel, da den blev vejet 04.09.2021, og da vejede den 24,7 g. Da Anne Ausems vejede den igen 16.09.2021, vejede den 37,2 g.


Ben Porter, Nólsoy 26.07.2021

Ben Porter

Ben Porter er på Færøerne, hvor han er i gang med et pilotprojekt om lysforurening fra lakseringe, om det forstyrrer havfuglene og så videre. I den forbindelse sætter han GPS loggere på nogle Lille stormsvaler og muligvis også Almindelige Skråper for at finde ud af, hvor de søger føde,

Projektet vil være fokuseret på at undersøge, hvordan Lille stormsvale og Almindelig skråpe interagerer med lysforurening i det nordøstlige Atlanterhavsområde, hvordan deres foderområder overlapper med havudvikling til havs, og hvordan havfugle interagerer med fiskeopdræt.

Hjemmesiden hos Ben Porter

Johan Henrik Funder Castenschiold & Jens-Kjeld Jensen, Tórshavn 13.06.2021

Johan Henrik Funder Castenschiold & Jens-Kjeld Jensen

Johan Henrik Funder Castenschiold er på Færøerne for at gøre et pilotprojekt med at tælle Mallemukker, Havterner og Dobbeltbekkasiner med drone. Hans pilotprojekt skulle gerne resultere med et Phd studie til næste sommer.

Video


MUS MED STORHEDSVANVID

Nólsoy 04.07.2020 Nólsoy 04.07.2020 Nólsoy 04.07.2020

 

Nólsoy 04.07.2020: Da vi så dette store hul med en diameter af 10 cm, hvor græsset var trådt helt fladt ved indgangen, var vi ikke i tvivl om, at det enten var en rotte eller en mink, som havde slået sig ned lige syd for bygden Nólsoy. Rotteklapfælden blev tømt flere dage i træk, og den var også klappet flere gange; men efter 5 dage lykkedes det omsider at fange denne mus med tydeligt storhedsvanvid i en helt almindelig musefælde.

Anne Ausems, Tórshavn 28.07.2019
Anne Ausems, Tórshavn 28.07.2019

Den meget dygtige hollandske forsker Anne Ausems var på Færøerne både i 2018 og 2019, og allerede nu har hun skrevet en artikel, hvor hun sammenligner fjerskiftet mellem 2 forskellige færøske stormsvaler med 2 fra Antarktis.

Læs artiklen


Sophie Blohberger & Jens-Kjeld Jensen, Tórshavn 13.05.2018
Sophie Blohberger & Jens-Kjeld Jensen
Sophie Blohberger
Sophie Blohberger & Jens-Kjeld Jensen Sophie Blohberger & Jens-Kjeld JensenSophie Blohberger & Jens-Kjeld Jensen
Sophie Blohberger skriver sin speciale om færøsk madkultur, og hvordan det påvirker den færøske identitet.

The Other Story
19.02.2017
I de sidste 4 årtier har Jens-Kjeld Jensen gået dag ud og dag ind, for at udforske og studere det nedadgående færøske fugleliv. Langt væk fra det omstridte grindedrab arbejder han utrætteligt mod en bedre og mere bæredygtig fremtid for sine øer.

Film om Jens-Kjeld, produceret af Maxime & Francois Tornier


UNDERSØGELSER AF TRÆKFUGLE PÅ NÓLSOY

Katherine Rachel Scotchburn Snell Rebecca C. Young

Katherine Rachel Scotchburn Snell & Rebecca C. Young

Nólsoy 12.09.2016

Biologen Katherine Rachel Scotchburn Snell er PhD.-studerende på Statens Naturhistoriske Museum i København og interesseret i fysiologien på træfugle, som er kommet ud af kurs. Biologen Rebecca C. Young, postdoc ved UNAM, Mexico, hjælper Katherine med fangst og indsamling af materiale.

___________________________________________

Læs artiklen: Integrating orientation mechanisms, adrenocortical activity, and endurance fight in vagrancy behaviour


UNDERSØGELSER AF MALLEMUK UNGER PÅ NÓLSOY

Åse & Bjørn Herrmann
Åse & Bjørn Herrmann
Fulmar2016 Fulmar2016

Bjørn Herrmann & Patrik Ellstrøm

Fulmar2016 Fulmar2016 Fulmar2016

Mange udenlandske forskere besøger Nólsoy

For 17 år siden var Bjørn Herrmann på Nólsoy, da nolsinger tog mallemuk unger. Han ville undersøge, om papegøjesygen var svækket. Bjørn tog ud sammen med nolsingerne i deres både, da han ville tage prøverne fra fuglene på stedet.
I august 2016 har Bjørn Hermann igen besøgt Nólsoy samen med sin kone og Patrik Ellstrøm, som også er mikrobiolog. Denne gang vil de undersøge mallemuk ungerne for Campylibactor, fugleinfluenza og papegøjesyge.

Tak til Virgar Joensen, Marnar á Skúr og Juul Margeir Jacobsen for at de ville have svenskerne med på deres både.

Det bliver meget spændende at se resultatet af deres undersøgelser.

Læs artikel fra 2006 om Chlamydophila psittaci i færøske mallemuk unger


12.07.2015
En ny generation Sibenbürgen høns har set dagens lys
Sibenbürgen

Sibenbürgen Sibenbürgen Sibenbürgen Sibenbürgen

Sibenbürgen
Vores hønsehus på Nólsoy

Vores hønsehus på Nólsoy Sibenbürgen Vores hønsehus på Nólsoy

Læs om hønseracen Sibenbürger

Sibenbürger

Sibenbürger Sibenbürger Sibenbürger

En af vores kyllinger fra juli 2017

Gave fra Dawid Kilon

Artist: Dawid Killon

Denne fantastiske tegning har vi fået fra den polske biolog Dawid Kilon, som er mesteren bag værket.

Besøg hans blog på: rysunekprzyrodniczy.blogspot.com


Tegning af Óli Petersen i Sosialurin 14.03.2014

Gelding

Nólsoy blev Ramsar område 06.07.2012 og ifølge Jens-Kjeld er kattene den største trussel - vel at mærke efter mennesket!

Julekort 2010 Nýggjársaftan 2010 / New Years Eve 2010


Troldflagermus Pipistrellus nathusii fundet på Nólsoy 16.01.2010
Den 16. januar 2010 fandt Mikkjal Holm en halvdød troldflagermus hængende på væggen ude på kolonialbutikken Matvørubúðin hos Hervør Hansen på Nólsoy. Det var en han, som kun vejede 5.5g. Dette er den anden troldflagermus, som nogensinde er fundet i januar måned på Færøerne, den første blev fundet i Sumba den 09.01.1992. Pipistrellus nathusii Pipistrellus nathusii
Der er set flagermus på Færøerne i alle årets 12 måneder med undtagelse af april måned.

Nolsinger var på harejagt d. 07. november 2009
Hara / Lepus timidus

Í 2009 var den årlige harejagtdag d. 07. november. Kl. 08 mødte vi 22 mand op ved den lokale brandstation, som er det sædvanlige mødested. Vejret kunne ikke være bedre, men allerede kl. 09.30 faldt de første regndråber og en halv time senere begyndte det med kraftige regnbyger. Klokkan 12.30 klarede det op, men da begyndte det at blæse kraftigt fra nordøst. På trods af det dårlige vejr blev der alligevel skudt 50 harer i 99 skud. Búgvi Jacobsen var dagens bedste skytte med 7 harer i 7 skud.


Jagt på Nólsoy
Hvert år skyder man unge svartbager på Nólsoy for at spise dem, og der var usædvanlig mange at se i de sidste 14 dage af september 2007. Den 25. sep. skød Ivan og Mikkjal Holm 64, og det er noget af det meste, som nogen sinde er blevet skudt på blot én dag på Nólsoy. Mikkjal og hans søn Petur sammen med Ivan Holm og byttet. De 64 svartbager.

Sommeren 2006 rejste den fabelagtige tegner Olivier Kugler til Shetland, Færøerne, Island og USA og endte sin færd på Cuba. Mens han var på Færøerne, tegnede han nogle fremragende tegninger fra bl. a. Hattarvík og Nólsoy, som har stået i The Guardian. På denne link kan der blades mellem 32 sider af hans meget detaljerede tegninger fra hans rejse: http://www.olivierkugler.com/travel/

Husk at bruge F11 knappen på tastaturet for at kunne blade mellem siderne med tegninger.

Her har Olivier Kugler tegnet Jens-Kjeld.

Nolsinger var på harejagt d. 22. november 2008
Harerne bliver beundret og talt.
Harerne bliver renset.
Harerne bliver renset.

I 2007 blev den årlige harejagt fastlagt til at blive d. 03 november. Vejret var så godt, som det overhovedet kunne ønskes at være. 27 mand deltog, og de nedlagde ialt 69 harer. Gennemsnittet var 3 skud pr. hare, og den bedste skytte var Mikkjal Holm, som fik 4 harer i 4 skud. Harerne vejede 2758 g i gennemsnit, hvoraf den tungeste var en hun på 3275 g.


Nólsinger gik ned i line efter mallemuk unger 19. august 2005

På udsigtsposten. Mallemuk ungerne bliver trukket op. Ivan bliver trukket op. På vej op ad fjeldet. Fangsten bliver gjort op. Reidar med linen.

MALLEMUKKERNES YNGLESUCCES I 2005

Den 19. august 2005 var nólsinger nede i line efter mallemuk unger på Grønadalsrók og Skirisvølli på Nólsoy.
En normal fangst er på ca. 50 unger; men i år var der kun 43 i alt. Desuden var der 10 tomme reder, hvor der blot var lidt dun igen.
Af de 43 unger var der ca. 6-7 stykker, som ville havde været flyvefærdige i løbet af en uges tid. Så var der 5-10 stykker, som måske ville have været flyvefærdige om ca. 14 dage. De resterende af dem, var så små og svage, at de aldrig ville have blevet flyvefærdige.
Jeg tror, at ungerne i de 10 reder som var “forladte”, alle var døde (af sult?), hvorefter måger og andre sultne fugle har ædt dem. 
Året i år er helt klart det dårligste, som vi har oplevet i de sidste ca. 15 år. Hvis situationen er den samme i resten af landet, ser det ikke godt ud for fangsten af mallemukunger, som skal til at starte nu!


Skumringstimen om sommeren

Skumringstimen, udsigten fra vores køkkenvindue.

Lysene i Tórshavn tændes. Havblik på havet mod Tórshavn. Solen går ned.


Sommer på Nólsoy

Udsigten fra køkkenet på Nósoy til Tórshavn.


Vue ned over bygden. Nólsoy bygd. Østsiden af Nólsoy. Kig over til Nólsoy. Traditionelt Færøsk hus på Nólsoy. Stærene samles.

Vinter på Nólsoy

Copyright ©Jens-Kjeld Jensen
All Rights Reserved